Izložba Misno ruho

U Muzeju prigorja u Sesvetama (Trg Dragutina Domjanića 5), 4. svibnja otvorena je izložba "MISNO RUHO ŽUPNE CRKVE SV. FRANJE KSAVERSKOG U VUGROVCU".  Izložba je otvorena za javnost od 4. svibnja do rujna 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

Izložba, na kojoj se javnosti predstavlja misno ruho i drugi predmeti crkvenog tekstila, rezultat je višegodišnje terenske obrade inventara župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu.

 

Značajan opus izložene građe svojom vrijednošću uvećavaju i izloženi primjerci najstarijeg sačuvanog misnog ruha vugrovečkog kraja, koje je za potrebe izložbe posuđeno iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije.

Uz to što pruža uvid u bogatu zbirku crkvenog tekstila župe Vugrovec, izložba nudi i odgovore na pitanja što je to misno ruho i kako se mijenjalo kroz povijest, zašto se njegove boje mijenjaju tijekom godine te koja je razlika između liturgijske i kalendarske godine.
Osobita pozornost posvećena je ugroženosti ove vrste nacionalne kulturne baštine, pa izložba ukazuje i na potrebu njezine zaštite.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

20170517 misno ruho