Povijest

Novi  Jelkovec je novoizgrađeno naselje u Sesvetama, istočnom dijelu Zagreba. Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj s obzirom da je na 39,47 ha izgrađen jedan "mali grad" sa svim bitnim popratnim sadržajima za stanovnike.

Prvotno je ovo bio POS projekt ali je Grad Zagreb otkupio projektnu dokumentaciju i prilagodio projekt na način da se naselje upotpuni s dodatnim sadržajima (vrtić, osnovna i srednja škola, sportski objekti,...). Glavni investitor naselja bio je Zagrebački holding d.o.o. (Podružnica Stanogradnja).

Sama izgradnja naselja je započela 9. listopada 2006. godine a prvi stanari su dobili ključeve 29.travnja 2009. godine. U naselju su 53 stambena i stambeno-poslovna objekta, s ukupno 2.713 stanova i oko 200 poslovnih prostora.
Od 2713 stanova 1265 je bilo namijenjeno slobodnom tržištu a 1448 za potrebe Grada Zagreba (800 stanova za građane temeljem konačne liste prvenstva (tzv. socijalni stanovi), 100 stanova po preporuci Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, 548 stanova namijenjeno je za javni najam).

U rujnu 2009. godine je počeo s radom i Dječji vrtić EN TEN TINI (centralni objekt), a u istom mjesecu je startala s nastavom i Osnovna škola Jelkovec.

U siječnju 2010. godine je otvoren i područni objekt Dječjeg vrtića EN TEN TINI.

7. prosinca 2012. otvorena je službeno Knjižnica Jelkovec koja djeluje u sklopu Knjižnica Grada Zagreba.

U srpnju 2013. započela je s radom Ambulanta u Novom Jelkovcu koja pripada Domu zdravlja Istok.

U rujnu 2014. godine završen je objekt Srednje škole Jelkovec, u kojem se od tada izvodi i nastava. Iste godine završen je i sportski teren uz srednju školu.

Svi planirani sadržaji i objekti na žalost nisu još uvijek završeni ali su ili započeti ili u planu za izgradnju:
- sportska dvorana,
- bazen,
- kulturni centar,
- crkva,
- tržnica...

U bližoj budućnosti (u sljedećih nekoliko godina?) u planu je i produžetak tramvajske pruge sve do naselja Novi Jelkovec.

Kao posebnosti naselja treba istaknuti i sljedeće:
- moderna komunikacijska infrastruktura, s obzirom da je optička mreža u svima stanovima (FTTH),
- najbitniji prateći sadržaji za život i funkcioniranje obitelji u sklopu naselja (dječji vrtić, osnovna škola, župa,...)
- prvi dječji vrtić s bazenom u Hrvatskoj,
- brojna dječja igrališta,
- brojna parkirna mjesta (vanjski parking, garaže,...),
- odlična prometna povezanost (blizina Slavonske avenije i čvora auto ceste Ivanja Reka),
- blizina prodajnih centara,...